سخنرانی دکتر توفیق اسداف در کنفرانس بین المللی دانشکده الهیات آذربایجان

دکتر اسداف به عنوان عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و مدیر گروه علمی مطالعات اسلامی دانشگاه مجازی در کنفرانس بین المللی "تحصیل دین در زمان معاصر" شرکت نمود.

دکتر توفیق اسداف به عنوان عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و مدیر گروه علمی مطالعات اسلامی دانشگاه مجازی در کنفرانس بین المللی "تحصیل دین در زمان معاصر" در کشور آذربایجان، شهر باکو شرکت نمود و به ایراد سخنرانی در موضوع "نیاز انسان معاصر به دین" پرداخت.

حضور علمی دکتر اسداف در این کنفرانس که در تاریخ 25 آذر 1400 در "دانشکده الهیات آذربایجان" برگزار گردید، با دعوت رسمی این دانشگاه و با حضور اساتید و پژوهشگران علوم اسلامی و دینی از دانشگاه های مختلف به انجام رسید.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی در این کنفرانس ضمن همیشگی دانستن نیاز انسان به دین، آن را نیازی فطری توصیف کرد و افزود: در دوران پرتلاطم رنسانس، انسان‌ها به سرعت از دین فاصله گرفتند و پس از وقوع جنگ جهانی دوم و کشته شدن و آسیب دیدن میلیون ها انسان در دنیا، نیاز به دین و معنویت بیش از پیش خود را نشان داد؛ این درحالی بود که جهان غرب در تلاش برای دورنگهداشتن جوامع از دین و دینداری بود. انسان رنج کشیده و ناامید آن دوران به شدت نیاز به معنای زندگی و امید به آینده داشت و به همین علت فلاسفه به دنبال معنای زندگی و روانشناسان به دنبال لوگوتراپی و معنادرمانی برای ایشان بودند و اهمیت معنای زندگی و امید به آینده را برای انسان به صورت جدی مورد ملاحظه قرار دادند. متخصصین علوم روان شناختی پس از طرح مباحث متعدد، به این نتیجه رسیدند که غیبت دین در زندگی انسان، باعث مشکلات عدیده روانی از جمله افسردگی، بی‌معنایی، استرس و غیره شده است و به همین علت، برگرداندن دین به جوامع انسانی امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.

مدیر گروه علمی مطالعات اسلامی دانشگاه مجازی المصطفی، نیاز انسان معاصر به دین را بیش از گذشته ارزیابی نمود و ادامه داد: انسانی که در دنیای معاصر، معنای زندگی از او گرفته شده، ضربه های جدی و آسیب های عمیقی دیده است. بنابراین انسان بدون دین به مثابه انسان بدون معناست و تمام انسان ها نیاز واقعی به دین دارند؛ این واقعیتی است که خبر از یک حقیقت می دهد و نمی شود انسان ها را از آن دور نگه داشت. توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که انسان ها نیاز به هدایت دارند تا بتوانند دین واقعی را پیدا کنند.

دکتر توفیق اسداف به شرایط تدریس علوم دینی در دانشگاه ها نیز اشاره و خاطر نشان کرد: لازم است که ارتباط دین با دیگر علوم مورد توجه ویژه قرار گیرد و راهکارهایی که دین برای مشکلات روانی، افسردگی، استرس و دیگر امور دارد، تبیین شود. وی در ادامه به جایگاه و اهمیت دین برای علوم دیگر از جمله فلسفه پرداخت و بهره برداری های ارزشمند دانشمندان اسلامی همچون خواجه نصیرالدین طوسی، فارابی و ابن سینا از دین در پیشبرد بهتر دیگر علوم را تاییدی بر سخنان خود عنوان کرد.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی در پایان سخنرانی خود و در معرفی ظرفیت های دانشگاه مجازی المصطفی، به تدریس دروس تکمیلی از جمله مدیریت در اسلام، نقش دین در زندگی، اقتصاد در اسلام، و روانشناسی عمومی اشاره کرد و توجه هرچه بیشتر به اینگونه دروس را در دانشگاه هایی که رشته های اسلام شناسی و دین پژوهی دارند، ارزشمند و نتیجه بخش دانست.