در این نشست علمی که توسط اداره فرهنگی تربیتی دانشگاه المصطفی صلی الله علیه و آله برگزار شد، پیرامون پدیده انسانِ مقاومت و تحلیل مبانی و میدان این روزهای غزه بحث و گفتگو شد.
تکرارِ موقعیت مرزی
فیلسوف های اگزیستانسیالیست تعبیری دارند به نام "موقعیت مرزی" معمولا برای هر انسان چند بار در زندگی این مساله تجربه میشود. موقعیت ترس شدید، عشق، مرگ و... انسان را این مساله را تجربه میکند. در موقعیت مرزی حقیقت وجودی انسان، لایه عمیق درون او کشف میشود. انسان با خودِ خود مواجه میشود. با این توضیح کربلا یک موقعیت مرزی است که انسان های واقعی و فیک مشخص میشوند. اساسا جنگ یک موقعیت مرزی است.حاصل مواجه شدن با حقیقت و لایه عمیق خود انسان، تصحیح و مواظبت در عملکرد و جبران کردن قصورات است، در این موقعیت ها انسان انسان تر میشود
انسانی که امروز در غزه زندگی میکند نه یک بار بلکه مکررا موقعیت مرزی را تجربه میکند. چون سایه جنگ و مرگ را حس میکند. این تجربه تکرار موقعیت مرزی ارتقا روحی را در پی دارد، شجاعت، نترسیدن، مقاومت و...محصول این موقعیت است.
انسانِ مقاومت- انسانِ مدرن
طوفان الاقصی نه تنها نشان داد شعار حقوق بشر تمدن غرب چقدر پوشالی است که حتی الگوی انسان مدرن را زیر سوال برد. ما امروز شاهد انسانی در غزه هستیم که بسیار شبیه مسلمانان دوره صدر اسلام است. پیامبر ص در مکه و مدینه انسانِ مقاومت و اهل ایثار خلق کرد. انسانی که بخاطر آرمان هایش شعب ابی طالب را هم تحمل میکند.
انسان مدرن گرفتار طمع، ترس، شهرت، حرص و دنیا گرایی است، رسانه ها به این دامن میزنند. رسانه ها پر از قارون هایی است که "فخرج علی قومه في زینته" و بسیار مردمی که حسرت وار میگویند" یا لیت لنا مثل ما اوتی قارون انه لذو حظ عظیم" (۱)
غزه ترکیب تراژدی و حماسه است، انسانی در غزه خلق شده که الگوی انسان مدرن را به چالش کشیده، آزادگی و شجاعت و ظلم ناپذیری را در اوج دارد.
ویژگی های انسانِ مقاومت
۱: لاتَظلمون و لاتُظلمون است
۲: بخاطر روح بلندش ظلم را ضیم می بینید( ضیم به ظلم همراه با تاخیر میگویند)
۳: ظلم به دیگران را هم ضیم می بیند لذا اهل ایثار و جانبازی است
۴: کسانی که مقابل ظلم و ضیم می ایستند را "ابات الضیم" میگویند
۵: ابن ابی الحدید امام حسین ع است اینگونه توصیف میکند: سید أهل الاباء الذی علّم النّاس الحمیة و الموت تحتَ ظِلال السّیوف اختیاراً له علی الدنیة أبوعبدالحسین علیه السلام بن علی علیه السلام الّذی عُرض علیه الأمان و أصحابه فانف من الذّل (۲) آقای کسانی که زیر بار ذلت نرفتند، آن کسی که حمیت و جوانمردی و شهادت در زیر سایه های شمشیرها را بر زندگی با پستی برگزید، او حسین بن علی ع است. به او و اصحابش پیشنهاد امان و تسلیم دادند و او از پذیرفتن ذلت خودداری کرد.
انسانی که امروز در غزه است از خیلی از مدعی های بزدل که هیچ هزینه ای برای دین داری نمیدهند جز یدک کشیدن اسم به ابی اعبدالله ع نزدیک تر است چون در صف ابات الضیم ها قرار دارد
تجربه یاسر عرفات در دیروز و محمود عباس در امروز حماس را به این رسانده که مذاکره با رژیم صهيونيستي تهش ذلت و خواری است، پیروزی در مقاومت و مبارزه است. ۵۰۰ کیلومتر تونل زیر زمینی محصول این رسیدن است. این روزها در میان تراژدی ها این انسان مقاومت را به وضوح میشود در غزه مشاهده کرد. به عنوان مثال چند توئیت از شهدای غزه را اینجا بخوانید.
۱:سوره قصص۷۹تا۸۲
۲:شرح نهجالبلاغه، ج 1، ص 202
🔻مبسوط سخنرانی و بخش تحلیل میدان معادله ها در غزه را در صوت گوش کنید
eitaa.com/m_amin_rezai/3946